Villa Svaldal

Bolig i Oslomarka

Sørbråten vel, Oslo

2021-22

 

Prosjektet tilpasser seg naturtomten i skogen på en meget skånsom måte. Husets vinkelform følger et naturlig fjellplatå og danner samtidig et godt beskyttet, lunt og solrik uteplass. En smal sti leder opp til inngangsdør fra en felles adkomst med nabo, slik at terrengbearbeiding og sprenging kunne minimeres til et absolutt minimum og naturtomten bevarer sin karakter i skogen.

Utvendige kvaliteter preges av en naturlig og miljøvennlig fasadekledning i ubehandlet thermo-furu med liggende rhombus-profiler. Det gir både en høyverdig og varig overflate som blir ens med skogen. En presis linjeføring til vindusinnsetting, hjørner og knappe takbeslag sikrer arkitektonisk detaljkvalitet. Taket er utformet slik at det tilbyr en flott takterrasse med utsikt langt over skogen. I tillegg sikrer store solcellepaneler ved siden av takterrassen, sammen med borehull til bergvarme, at huset oppfyller et meget høyet nivå av autarki og bærekraft.

En dobbelthøy åpen midtsone inne åpnes mot uteplassen, slik at man får gode lysforhold og direkte kontakt med naturen. Fra den åpne midtsonen fører en trapp videre opp til soverom m/bad og walk-in-closet samt gjeste- og arbeidsrom via en bro som spenner fritt over den åpne midtsonen og bridrar til en spennende romopplevelse. I fortsettelsen av trappen leder en ytterdør i glass videre til utetrappen som fører opp til den lille takterrassen.

Oppsummert vil huset ikke bare føye seg bra inn i naturlige vegetasjons- og terrengforhold, men samtidig være tidsmessig moderne uten å sjenere naboene.  Innvendig er det en effektiv planløsning med gode rom og en lys åpen sone i midten, som tillater naturopplevelse innenfra.

Foto: Marco Schön