Villa Helle

Ombygging av enebolig

Årnes, Viken

2020-2022

 

Transformasjon av enebolig, bygget i 1969. Nye eiere likte husets tidstypiske uttrykk, men ønsket hjelp til å få en oppgradert moderne familiebolig, som spilte videre på de gode kvalitetene ved den opprinnelige boligen.  Huset ligger idyllisk til ved Glommas bredder med en stor hage og utsikt til vannet. En nær og forbedret kontakt mellom husets rom, uterom og hagen har vært en viktig del av prosessen. De ulike volumene i bygget er bearbeidet og planløsningen er optimert for alle huset etasjer.

Huset består av delvis oppdelte volum. Det henvender seg i stor grad mot hagen og livet ved vannkanten. Den vakre utsikten oppleves flere steder inne i boligen ved hjelp av akser og bevisst bruk åpenhet og store glassflater mot Glomma. En ny planløsning med stue og kjøkken plassert i front av huset mot vannet. En overdekket uteplass og utekjøkken i forlengelse av disse rommene, gir et inntrykk av at livet ute og inne flyter naturlig i hverandre.

Kjøkkenet, spiseplassen og stuen er husets naturlige samlingspunkt. En åpen peis fungerer som romdeler mellom disse sonene. Utstrakt bruk av plassbygget innredning i eik, samt skyvedører gir muligheten for å dele huset opp i ytterligere flere soner ved behov. Ved det nye inngangspartiet har man et blikk gjennom huset og ut mot Glomma.

Utvendig har huset fått ny mørk kledning og nye vinduer. Overdekket uteareal og inngangsparti har himlinger i eik, noe som bidrar til en varme i materialbruken disse stedene. Nye støpte dekker og flater danner en fin base for huset. Dette gir også ulike integrerte nivåer, trapper og blomsterbed som bidrar til en flott overgang fra boligen ned mot vannet og hagen. Store vindusflater sikrer godt med dagslys og utsikt. Det er jobbet bevisst med gode siktlinjer i boligen.

 

Foto: Anne Bråtveit